Submers Onderwaterwereld

Paaimigratie winde

Het is april en de paaitijd van de Winde heeft zich aangediend. In groepjes van 10 tot wel 50 individuen trekken deze karperachtigen vanuit meren of grote rivieren naar de paaigronden in beken en riviertjes. Hierbij kunnen tientallen kilometers worden afgelegd. Bij een watertemperatuur van gemiddeld 10 graden Celsius paaien de Windes op grindbedden waarbij tot ruim 100.000 eieren kunnen worden afgezet.

In een Veluwse beek fotografeerde ik een aantal Windes tijdens hun trek naar de stroomopwaarts gelegen paaiplaatsen. De flinke stroomsnelheden en het aanzienlijke zandtransport in de beek staan de goesting van deze sterke zwemmers niet in de weg. De bruinige kleur van het water wordt veroorzaakt door een combinatie van gesuspendeerd zand, humuszuren en zonlicht.

Klik op een foto voor een vergroting (click to enlarge):

Schooltje Volgen Windes Winde