Submers Onderwaterwereld

Aruba, Bonaire en Curaçao 2004

Kort nadat de tropische cycloon “Ivan” (Atlantisch orkaanseizoen 2004) had huisgehouden op de Antillen deed ik de Benedenwindse Eilanden aan voor een vergelijkend onderzoek naar commerciële roofvispopulaties op de riffen van Curaçao, Aruba en Bonaire. De pier bij onderzoeksinstituut CARMABI (Piscadera Baai) was weggeslagen en alleen de pijlers stonden nog overeind. De schade die de orkaan had toegebracht was onder water ook zichtbaar. De riffen waren flink gehavend en op diverse locaties langs het eiland lagen verspreid massa’s afgebroken en verpulverd koraal. Toch waren diverse rifgedeelten en baaien nog intact en viel er desondanks nog genoeg te zien van het prachtige onderwaterleven van de Caribische Zee.

Klik op een foto voor een vergroting (click to enlarge):

Horse-eye jack (Caranx latus) Sailors choice (Haemulon parra) and Blue striped grunt (Haemulon sciurus) Spotted spiny lobster (Panulirus guttatus) Pillar coral (Dendrogyra cylindrus) Hawksbill turtle (Eretmochelys imbricata) 1 Green moray (Gymnothorax funebris) Foureye butterfly fish (Chaetodon capistratus) Ten-ray star coral (Madracis decactis) Yellow goatfish (Mulloidichthys martinicus) Longsnout butterfly fish (Prognathodes aculeatus) Atlantic tarpon (Megalops atlanticus) 1 Great barracuda (Sphyraena barracuda) Reef butterflyfish (Chaetodon sedentarius) Yellowtail snapper (Ocyurus chrysurus) 3 Peacock flounder (Bothus lunatus)

Voor meer foto’s van het onderwaterleven op de riffen van Aruba, Bonaire en Curaçao: klik hier