Submers Onderwaterwereld

Beekprik paai in Veluwse sprengen en beken

De lente kondigde zich dit jaar ook onderwater uitzonderlijk vroeg aan. De eerste Beekprikken op de Veluwe zag ik reeds halverwege februari.

De Beekprik (Lampetra planeri) houdt er een bijzondere levenscyclus op na. Het onvolwassen individu leeft blind als larve tot 6 – 9 jaar ingegraven in de bodem van schone, zuurstofrijke beken. In het vroege voorjaar komen de volwassen Beekprikken te voorschijn en hebben dan inmiddels een gedaanteverandering ondergaan waarbij ogen, zuigmond en geslachtsorganen zijn ontwikkeld. Hierna volgt het hoogtepunt van de beekprik: de paai. Groepjes tot wel een kleine 100 individuen paaien in ondiepe kuilen van zand en grind bij een flinke stroomsnelheid. Ongeveer drie weken later sterft de beekprik op zijn hoogtepunt en begint de cyclus weer opnieuw….

Dit liefdeskoppel fotografeerde ik begin maart tijdens hun hoogtepunt in een ondiepe beek ten zuiden van Apeldoorn.

Klik op een foto voor een uitvergroting (click to enlarge image)

Beekprik-paaiBeekprik-koppelBeekprik-vrouwtje-met-eitjesGouden-beekprik-mannetje